Manuele lymfedrainage


Manuele lymfedrainage is een zachte, rustige massagetechniek waarbij het lymfestelsel gestimuleerd wordt.  Dit is nodig om het oedeem, teveel aan vocht, af te voeren via de lymfebanen.


Het heeft ook als doel:

  • Stimuleren van vochtdoorstroming en opheffen van eventuele stagnatie

  • Reduceren van stress

  • Ondersteunen van het immuunsysteem


De manuele lymfedrainage volgens de methode van Vodder is een volledig manuele methode. 
Er wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel.  Vooral het ritme van deze 'handgreep' is erg belangrijk. 


Het ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes.  Enkel dan kan al het 'overtollige' lichaamsvocht goed worden afgevoerd.


Manuele lymfedrainage kan toegepast worden bij allerlei klachten.  Naast de zichtbare zwellingen (o.a. na mastectomie, kaakheelkunde,…) kan deze techniek ook baat hebben bij personen met klachten ten gevolge van stress (constipatie, hoofdpijnklachten, concentratieproblemen,…), bloedcirculatiestoornissen, sinusitis, … 

Deze therapie wordt ook vaak gebruikt in combinatie met andere therapievormen (zwelling na operatie, verstuikingen, bloedcirculatieproblemen, ontsteking, reuma, klachten van het zenuwstelsel, dystrofieën..). 


De behandeling van veneus oedeem, lymfoedeem of lipoedeem kan aangevuld worden met pressotherapie (‘lympha- mattoestel’) en het aanbrengen van zwachtelsen/of lymfetape.


Na een varicectomie gaan we ook steeds gebruik maken van lympha- mat.  Er komt zo een verbeterde doorbloeding van het veneuze en lymfatischestelsel in deze regio.  Deze pressotherapie ondersteunt zo een snellerherstel.


Ook het geven van advies met betrekking tot huidverzorging en preventie van oedeem toename komt aan bod.